اشتباهات مطرح شده در اخبار احتمالا باعث بدنامی حیوانات خواهد شد. به نظر میرسد حتی عنکبوتها نیز قربانی اطلاعات نادرست ما انسانها شدهاند. با بخش علمی دانشجو اینترنشنال همراه ما باشید. به این عکس دقت کنید:

گزارشهای رسانهای در مورد رفتار و برخورد مردم با عنکبوتها مملو از دروغهایی همراه با رفتار کاملا منفی نسبت به آنها است. کاترین اسکات و همکارانش در مقالهای که روز 22 آگوست در Current Biology منتشر شد، اعلام کردند که تجزیه و تحلیل داستانهای یک دهه اخیر نشریات و روزنامهها در دهها کشور دنیا نشان میدهد تقریبا نیمی از این تحلیلها و گزارشها حاوی اشتباهات متعدد و اطلاعات نادرست در خصوص این موجودات هستند.
اسکات که استاد دانشگاه مک گیل در مونترال کانادا است، در اینباره میگوید: «اکثر محتواهای موجود در نشریات درباره عنکبوتها مبنی بر ترسناک بودن آنها و آسیب رساندن به مردم است. اما در حقیقت، تاکید من و گروهم در این مورد این است که “عنکبوتها تقریبا هرگز مردم را گاز نمیگیرند.”
از حدود 50000 گونه عنکبوت که دانشمندان آنها را شناسایی کردهاند، تنها تعداد محدودی از آنها خطرناک هستند. در عوض، بسیاری از عنکبوتها با خوردن حشراتی مانند پشه که برای مردم مضر هستند، به ما انسانها سود میرسانند. اسکات در سخنان خود در این خصوص تصریح میکند: نیش زدن عنکبوتها بسیار بسیار نادر و غیر معمول است، حتی با وجود استثناهایی مانند عنکبوتهای منزوی قهوهای و عنکبوتهای بیوه سیاه.
برخی از داستانها و اخبار منتشر شده در رابطه با گزش، باعث میشود برخی از انواع عنکبوتها که اصلا در مناطق گزارش شده زندگی نمیکنند، مقصر این وضعیت قلمداد شوند و بابت این کار مورد سرزنش قرار گیرند. این در حالی است که در برخی موارد علائمی گزارش میشود که به هیچ وجه با علائم گزش واقعی مطابقت ندارد.
این گزارشها حاکی است که در بسیاری از داستانها در مورد نیش عنکبوت، هیچ مدرکی مبنی بر وجود عنکبوت در نقطه گزارش شده وجود نداشت.
برای انجام این مطالعه، اسکات و همکارانشان بیش از 5000 خبر نشریات آنلاین درباره برخورد انسان و عنکبوت را از سال 2010 تا 2020 در 81 کشور تجزیه و تحلیل کردند.
اعضای گروه علاوه بر کشف خطاها، متوجه شدند که 43 درصد از داستانها بر اساس احساسات ناگهانی و هیجانی مطرح شده و در آنها اغلب از واژههایی از قبیل بد، قاتل، عذاب و کابوس استفاده شده است. در این موارد روزنامههای بینالمللی و داخلی بیشتر از رسانههای منطقهای مردم را علیه عنکبوتها برانگیختند.
برخی از داستانها که در آن از نظرات یک متخصص عنکبوت استفاده شده بود، کمتر نشانی از احساسات ناگهانی و هیجانی داشتند، اگرچه هرگز کارشناسان دیگر از جمله پزشکان، چنین اثرگذاری را از سوی عنکبوتها بر روی انسان تایید نکردهاند.
اسکات در پایان سخنان خود میگوید: اگر مردم حقیقت را در مورد عنکبوتها میدانستند، به طور قطع زمان کمتری را صرف سرزنش کردن آنها و گفتن مطالبی مبنی بر نیش زدن عنکبوت میکردند و از سوی دیگر کمتر تلاش میکردند این موجودات را آفتکشهایی از بین ببرند که برای بسیاری از گونههای دیگر جانوری و همچنین انسان بسیار خطرناک و سمی هستند.
پاک کردن و زدودن اطلاعات نادرست از نشریات آنلاین، برای عنکبوتها نیز خوب و مفید است، به خصوص آنهایی که در خانه شما زندگی میکنند. زیرا این مسئله باعث میشود شما از له کردن و کشتن آنها به واسط ترس نادرست ناشی از این اخبار غلط دست بردارید.
محققان به این نتیجه رسیدهاند که این رویه میتواند به طور کلی به سود عنکبوتها باشد، زیرا روند انتشار اخبار درست به شکلدهی صحیح افکار عمومی کمک میکند، موردی که میتواند بر تصمیمگیری در مورد حفاظت انسان از حیات وحش تأثیر مثبت بگذارد.