لرز در بدن زمانی اتفاق میافتد که ماهیچه های بدن به کرات دچار انقباض و انبساط شوند و احساس سرما بدن را فرا گیرد؛ در این هنگام عروق پوستی تنگ شده و لرز به وجود می آید.
لرز ممکن است زمانی که در معرض سرما هستید یا در پاسخ به عفونت های ویروسی و باکتریایی اتفاق بیافتد که در ادامه به انواع آن می پردازیم. با سلامت دانشجو اینترنشنال همراه باشید.
لرز می تواند همراه با تب باشد یا نباشد؛ مشخصه اصلی لرز بدن، لرزیدن و تکان خوردن یک دفعه آن است که ممکن است در حد چند ثانیه، چند دقیقه یا حتی یک ساعت طول بکشد.
تب کردن بدن به این صورت است که تمام بدن به یکباره احساس مریضی و گرما می کند، دمای بدن به صورت غیر عادی بالا می رود و حتی ممکن است تمام بدن درد داشته باشد.
هنگامی که تب می کنید یعنی اینکه بدن شما در مقابل عوامل بیماری زا در حال مبارزه است؛ حتی گاهی پاسخ دمای دستگاه ایمنی بدن نسبت به عفونت های داخلی تلقی می شود چراکه دمای بالای بدن در تب باعث می شود در آن دما، بسیاری از میکروب ها نتوانند رشد کنند.
اگر تب کنترل نشود ممکن است در شب بدتر شود و حتی به گونه ای که خواب شبانه را از شما بگیرد. حال که با نحوه ایجاد تب و لرز آشنا شدید باید بدانید که بیماری های مختلفی ممکن است با تب و لرز همراه باشند که در ادامه آنها را شرح می دهیم.
بنابراین اگر علائمی نظیر اسهال و استفراغ، بدن درد، سرفه، سردردی که با خم شدن گردن به جلو تشدید می شود، سفتی گردن و کاهش سطح هشیاری، ترشحات سبز رنگ بینی، خلط گلو، تکرر و سوزش ادرار یا ادرار بد بو، ترشحات واژینال بدبو، تورم در شکم، درد پهلو و… همراه با تب و لرز بود باید آن را جدی بگیرید؛ این را مد نظر داشته باشید که ممکن است تب و لرز تنها نشانه ی یک بیماری باشد.
فواید تب در بدن
همانطور که عنوان شد از آنجایی که تب نشانه مقاومت بدن و جنگیدن آن با عفونت ها و میکروب ها است پس پاسخ ایمنی خوبی است که به بدن کمک می کند و مفید است.
گاهی دیده می شود که تب به خودی خود باعث مرگ بعضی از عوامل بیماری زا شده و همچنین بالا رفتن دمای بدن موجب افزایش گلبول های سفید و بازده آنها در برابر میکروب ها می شود.
تب مزیت های دیگری دارد که تقویت فاگوسیتوز در گلبولهای سفید، کاهش اثر آندوتوکسین موجود در غشای سلولی باکتری ها، تقویت عملکرد اینترفرون، افزایش میزان تولید پادتن، افزایش لنفوسیت های تی و… از جمله آنها است.
نکته قابل توجه آن است که تب باید مرتباً کنترل شود و از آنجایی که نشانه مبارزه بدن در برابر عوامل بیماری زا است باید بگذاریم روال عادی خود را در صورتی که مقدار آن زیاد نباشد طی کند و از داروهایی مرتب با بیماری( که باعث ایجاد تب شده استفاده شود) تا بیماری زودتر بهبود یابد.
دلایل بروز تب بدن
همانطور که اشاره شد دلیل زیادی وجود دارد که باعث می شود دمای بدن بالا رود اما به طور خلاصه بیماری های مربوط به سیستم ایمنی بدن، برخی از واکسن ها، سرطان ها، داروهای خاص، عفونت به خصوص عفونت های باکتریایی، قارچی و ویروسی باعث ایجاد تب می شوند.
دلایل مختلف ایجاد لرز در بدن
لرز معمولاً با بیماری هایی مرتبط است که لیست آنها را در زیر می توانید مشاهده کنید:
- آنفولانزاها یا سرماخوردگی های ساده
- عفونت پرده های اطراف مغز
- عفونت گوارشی باکتریایی یا ویروسی
- عفونت های مربوط به سیستم عصبی
- عفونت سینوس ها
- عفونت ریه
- عفونت های ویروسی با علائم تنفسی
- گلودرد ناشی از عفونت با باکتری استرپتوکوک
- عفونت مجاری ادراری
- سنگ کلیه
- مالاریا
- عفونت های لگنی
- عفونت لوزالمعده که ناگهان شروع شود
- التهاب لوزه ها
- آبسه های اطراف لوزه ها که بر اثر التهاب لوزه به وجود می آید.
- وجود عفونت در خون
- بیماری های خود ایمنی مانند روماتولوژیک
- بعضی از سرطانها مانند لوکمی.
درمان تب و لرز چگونه خواهد بود؟
هنگامی که با نشانه های تب و لرز مواجه شدید برای درمان آن باید توجه داشته باشید که موارد و نکاتی برای درمان تب و لرز وجود دارد که اگر آنها را رعایت کنید با روش های خانگی می شود آن را کنترل کرد؛ اما اگر تب خیلی بالا بود و بیش از ۲ الی ۳ روز طول کشید یا شرایط خاصی وجود داشت که وضعیت بیمار را نگران کننده می کرد، حتماً بیمار را نزد دکتر یا بیمارستان ببرید.
منظور از شرایط خاص کودک تب دار زیر ۳ماه، کودک تب دار بین ۳ تا ۶ ماه که تحریک پذیر و بی حال باشد، کودکی که ۲۴ ماه تا ۱۷ سال داشته باشد و تب بیش از سه روز باقی بماند و بدن آن به درمان های خانگی پاسخ مطلوب را نداده باشد و وجود علائمی همراه با تب و لرز مانند تنگی نفس، سفتی گردن، گیجی، بی حالی، درد شکم، حساسیت غیرعادی به نور و… خواهد بود.
نکاتی راجع درمان تب و لرز
برای قطع یا پایین آوردن تب میتوانید از داروهای تب بُر بدون نسخه مانند پاراستامل، ایبوپروفن، استامینوفن، ناپروکسن و آسپرین استفاده کنید. مکانیزم داروهای ضد تب به صورتی است که تولید یا فعالیت آنزیم های مرتبط به تولید پروستاگلاندین مختل یا متوقف می کند.
آسپرین و ایبوپروفن علاوه بر کاهش تب التهاب را نیز کاهش می دهند.
در افراد بالغ درمان تب و لرز باید با توجه به علائم تب و شدت آن باشد، اگر تب خفیف بود و علامت جدی دیگری وجود نداشت باید استراحت کند و مایعات فراوان بنوشد. منظور از درجه تب خفیف ۳۸/۶ درجه سانتیگراد یا کمتر از آن است در این صورت باید از رو انداز های نازک استفاده شود و استفاده از ملافه، پتو و لباس های ضخیم پرهیز گردد.
برای پایین آوردن تب از دستمال آغشته به آب ولرم استفاده شود و روی قسمتهای مختلف بدن قرار دهید یا دوش آب سرد بگیرید که به کاهش تب کمک کند؛ گاهی ممکن است آب سرد حمله لرز را تحریک کند.
پیشنهاد می شود بیمارانی که تب دارند از مایعات فراوان مانند آب، آبمیوه های طبیعی و… استفاده کنند چراکه تب باعث تبخیر آب بدن می شود. همچنین استفاده از لباس و حوله مرطوب و خنک، پاشویه و… باعث کاهش دمای بدن می شود بهتر است که برای نوزادان از این راه برای کاهش تب استفاده شود و تا حد ممکن از مصرف دارو جلوگیری شود.
تب در نوزادان ممکن است باعث تشنج شود برای جلوگیری از این حالت، باید دمای بدن نوزاد را به آرامی پایین آورد. کاهش دمای اتاق، پاشویه نوزاد و استفاده از لباس های خنک نخی به این منظور پیشنهاد می شود.
جمع بندی
امروزه تب و لرز به دلایل بسیاری ممکن است به وجود آید. تب کردن پاسخ طبیعی بدن در مقابل عفونت ها آنفولانزا و… است. تب و لرز که معمولاً با هم اتفاق می افتد را می توانید با روش های خانگی، استراحت، نوشیدن مایعات و استفاده از داروهای مسکن کنترل کنید؛ اما اگر تب شما بالا باشد یعنی بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد، لرز غیرقابل کنترلی داشتید و علائم دیگری در بدن خود حس کردید حتما به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید. ممنون هستیم که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید؛ امیدواریم مطالبی که عنوان شد برای شما عزیزان سودمند واقع شده باشد.