در سالیان اخیر فعالیت در بازارهای مالی بیشتر از هر زمان دیگری مورد توجه ایرانیان قرار گرفته و نسبت به آن علاقهمند هستند؛ جذابترین بازارهای مالی برای فعالیت و کسب درآمد دلاری، دو بازار فارکس و ارز دیجیتال است. ما در این مقاله میخواهیم به تفاوتهای این دو بازار پرسر و صدا در ایران بپردازیم، امیدواریم این مطلب به تصمیمگیری بهتر شما درباره موضوع کمک کند. با ما همراه باشید.
بازار ارز دیجیتال چیست؟
بازار کریپتو کارنسی یا ارزهای دیجیتال، یک بازار غیرمتمرکز است که در آن ارزهای الکترونیک مختلف معامله میشود. غیرمتمرکز به این معنی است که این بازار مستقل از یک مقام مرکزی، مانند یک دولت یا موسسه مالی، فعالیت میکند. ارزهای دیجیتال از فناوری رمزنگاری برای امنیت استفاده میکنند. این داراییها مانند بیتکوین، اتریوم و سایر رمز ارزها با استفاده از فناوری بلاکچین مبادله میشوند. بلاکچین یک فناوری امن است که تمام تراکنشها را به صورت شفاف و تغییرناپذیر ثبت می کند. فناوری بلاکچین با ایجاد امکان بررسی تمام تراکنشها برای همهی افراد دو مشکل دستکاری تراکنش و معاملهی پولی که قبلا خرج شده را حل میکند. بیت کوین اولین ارز دیجیتالی بود که در سال 2009 ایجاد شد و از آن زمان تاکنون هزاران ارز دیجیتال دیگر ایجاد شده و در بازار کریپتو عرضه شدهاند. سرمایهگذاران و معاملهگران در بازار ارز دیجیتال شرکت میکنند تا بهطور بالقوه از سرمایهگذاری و یا خرید و فروش قیمت سود ببرند. تریدرها از طریق تحلیل نمودار نمادهای معاملاتی، به خرید و فروش آن دارایی از طریق یک صرافی ارز دیجیتال اقدام میکنند. این بازار به دلیل نوسانات بالای خود شناخته شده است، به این معنی که قیمتها میتوانند به سرعت و به طور قابل توجهی تغییر کنند. عواملی مانند تقاضای بازار، پیشرفتهای تکنولوژیکی و روندهای کلان اقتصادی میتوانند بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارند. برای سرمایهگذاران علاقهمند به بازار ارز دیجیتال ضروری است که تحقیقات کاملی انجام دهند، خطرات موجود را درک کنند و اهداف سرمایهگذاری خود را قبل از ورود به این بازار در نظر بگیرند.
مزایا و معایب بازار ارزهای دیجیتال
در این قسمت به برخی از مزایا و معایب بازار ارزهای دیجیتال اشاره میکنیم:
مزایا:
- شفافیت در تراکنشها
- امکان انتقال سریع
- حفظ حریم خصوصی
- تنوع رمز ارزها
- محدودیت مقدار ارزهای دیجیتال
معایب:
- امکان بازارسازی و تقلب
- نوسان بالا و افزایش ریسک معاملات
- بیثباتی بازار
- مشخص نبودن هویت معاملهگران
بازار فارکس چیست؟
فارکس مخفف عبارت تبادل ارزهای خارجی (foreign exchange)، بازاری جهانی است که در آن ارزهای ملی معامله میشوند. این بازار بزرگترین و نقدشوندهترین بازار مالی در جهان است که میانگین حجم معاملات روزانهی آن از۸.۴ تریلیون دلار عبور میکند. شرکتکنندگان در بازار فارکس شامل بانکها، مؤسسات مالی، شرکتها، دولتها و معاملهگران فردی هستند.
هدف اصلی بازار فارکس تسهیل مبادلهی یک ارز با ارز دیگر است که امکان تجارت و سرمایهگذاری بینالمللی را فراهم میکند.
ترید فارکس شامل تحلیل و پیشبینی نوسان قیمتها پس از بررسی چارت قیمت نمادهای معاملاتی مختلف است. شما با استفاده از تکنیکها و استراتژیهای تحلیل بازار، حرکت قیمت جفت ارزهایی مانند EUR/USD یا GBP/JPY را تحلیل و معامله میکنید.
قیمت ارز توسط عوامل مختلفی از جمله میزان عرضه و تقاضا، شاخصهای اقتصادی، رویدادهای ژئوپلیتیکی، نرخ بهره ، اخبار اقتصادی و احساسات بازار تعیین میشود.
اگر مایل به دریافت اطلاعات بیشتر راجع به رویدادهای اقتصادی مربوط به فارکس هستید میتوانید از طریق لینک اخبار اقتصادی فارکس از آخرین خبرها مطلع شوید.
مزایا و معایب فارکس
در این بخش به برخی از مزایا و معایب بازار فارکس اشاره میکنیم:
مزایا:
- نقدینگی بالا و حجم بالای معاملات
- کم بودن احتمال دستکاری قیمتها
- کارمزدهای پایین
- امکان معامله با هر مقدار سرمایه
- قابلیت کسب سود دلاری در زمان کم
معایب:
- احتمال کمتر کسب سودهای بزرگ در کوتاهمدت
- نوسانات بالا تحت تاثیر اخبار جدید
شباهت ارز دیجیتال و فارکس
بازار فارکس و بازار ارزهای دیجیتال دارای شباهتها و نقاط مشترکی مانند موارد زیر هستند:
- آزادی در انجام معاملات: هر دو بازار در سراسر جهان، 24 ساعت شبانه روز کار میکنند و به معاملهگران اجازه میدهند در هر زمانی اختیار انجام معاملات را داشته باشند.
- نوسانگیری: هر دو بازار با جنسهای مختلفی از نوسان امکان کسب سود از نوسانگیریهای کوتاه مدت را به معاملهگران میدهند.
- تعیین قیمت داراییها: در هردو بازار قیمت داراییهای مختلف براساس قوانین و عوامل حاکم بر بازار پول تعیین میشود. این عوامل شامل میزان عرضه و تقاضا، اخبار و رویدادهای اقتصادی، قوانین حاکم بر اقتصاد و … میشوند.
بررسی تفاوت ارز دیجیتال و فارکس
با توجه به توضیحاتی که راجع به ماهیت دو بازار فارکس و کریپتوکارنسیها ارائه دادیم میتوان با مقایسهی آنها متوجه تفاوتهای بین این دو بازار شد. این تفاوتها شامل مواردی است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
داراییهایی که معامله میشوند:
یکی از تفاوت های کلیدی بین تجارت فارکس و ارز دیجیتال، ماهیت داراییهای مورد معامله است. در معاملات فارکس، سرمایهگذاران ارزهای ملی صادر شده توسط دولتها مانند دلار آمریکا، یورو یا ین ژاپن را خرید و فروش میکنند. این ارزها به صورت جفت معامله میشوند و شما از نوسان قیمت یک ارز در مقابل دیگری، سود کسب میکنید البته این بازار شامل نمادهای معاملاتی دیگری مانند شاخصهای بورس و سهام و همچنین نفت و طلا نیز میشود.
در مقابل، در ترید کریپتو کارنسیها شما ارزهای دیجیتال یا پول الکترونیک که بر پایهی رمزنگاری است را معامله میکنید. تعداد این رمز ارزها نسبت به نمادهای معاملاتی که در فارکس برای معامله در دسترس دارید بیشتر است اما داراییهایی که در فارکس میتوانید خرید و فروش کنید متنوعتر هستند.
روزهای انجام معاملات:
بازار فارکس 24 ساعت شبانه روز در پنج روز کاری هفته از دوشنبه تا جمعه باز است و به معامله گران امکان میدهد در این زمان در فعالیتهای معاملاتی شرکت کرده و ترید کنند. بازار در تعطیلات آخر هفته تعطیل است و قبل از شروع فعالیتهای معاملاتی، استراحتی را برای معاملهگران فراهم میکند.
در حالیکه بازار ارز دیجیتال 24 ساعت در روز و هفت روز در هفته فعال است. این به این معناست که تجارت ارز دیجیتال میتواند در هر روز و ساعتی از هفته انجام شود.
میزان نقدینگی بازارها:
بازار فارکس یکی از بزرگترین بازارهای مالی جهان است و روزانه معاملاتی به ارزش بیش از 7.5 تریلیون دلار در آن انجام میشود. تنوع و حجم بالای معاملات در بازار فارکس باعث شده تا نقدینگی آن بسیار بالا باشد.
در حالیکه حجم معاملات در بازار ارز دیجیتال حدود 220 میلیارد دلار در روز میرسد. این موضوع نقد شوندگی بازار فارکس را نیز، در مقایسه با بازار رمز ارزها بیشتر کرده است.
مقدار نوسانات بازارها:
نوسانات در بازار فارکس که به عنوان نوسانات نرخ ارز نیز شناخته می شود، تحت تاثیر سیاستهای بانک مرکزی، رویدادهای ژئوپلیتیکی، احساسات بازار، اخبار اقتصادی و دیگر عوامل قرار می گیرد. دامنهی این نوسانات قیمت، بسیار ثباتتر و کمتر از میزان نوسانات در بازار ارز دیجیتال است. بازار رمز ارزها به دلیل اندازهی بازار نسبتا کوچکتر میتواند نوسانات قیمتی قابل توجهی را تجربه کند که گاهی دور از انتظار است.
قوانین حاکم بر بازارها:
بازار فارکس یک بازار جهانی غیرمتمرکز است که در آن ارزها معامله می شوند. در حالیکه خود بازار فارکس توسط یک نهاد یا مرجع حاکم تنظیم نمیشود، کارگزاران و بروکرهایی که خدمات معاملاتی فارکس را ارائه میدهند، مشمول مقررات مقامات نظارتی مالی و قضایی هستند.مقررات کمک میکند تا مطمئن شویم که کارگزاران فارکس به استانداردهایی برای محافظت از منافع معاملهگران و حفظ یکپارچگی بازار پایبند هستند. نهادهای نظارتی مانند کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) در ایالات متحده، سازمان رفتار مالی (FCA) در بریتانیا، و کمیسیون اوراق بهادار و سرمایه گذاری استرالیا (ASIC) در استرالیا بر کارگزاران و صرافیهای فارکس که در حوزه قضاییشان فعالیت میکنند نظارت دارند.
در حالیکه در بازار غیرمتمرکز کریپتو کارنسیها شاهد چنین نظارت و قانونمندی نیستیم و نهادهای نظارتی و قضایی دخالتی بر نحوهی فعالیت بازار و صرافی های ارز دیجیتال ندارند.
در نهایت؛ کدامیک بهتر است؟! فارکس یا کریپتو؟
اول از همه به یاد داشته باشید که ترید و معامله در فارکس و بازار ارزهای دیجیتال به پیش فرضهایی نیاز دارد و آموزش کامل توسط متخصصان این بازارها و شناخت ماهیت و قوانین حاکم بر آنها قبل از سرمایهگذاری واقعی، ضروری است. در مرحله بعد شما باید طبق ویژگیهای شخصیتی، میزان تحمل ریسک و اهداف مالی خود اقدام به انتخاب بازاری متناسب با نیازهایتان کنید. بهنظر میرسد بازار فارکس با توجه به مزایای خود، نوسان کمتر و همینطور اینکه نسبت به بازار کریپتو تحلیلپذیرتر عمل میکند، گزینهی ایمن و مناسبتری برای تازه واردانی است که قصد شروع ترید در بازارهای بزرگ مالی را دارند.