در چنین شرایطی به خدمات پشتیبانی شبکه نیاز دارید یا پشتیبانی IT؟ اصلا این دو چه تفاوتی دارند؟ هر چند که بعضیها این دو حوزه را یکسان در نظر میگیرند، اما این تصور کاملا اشتباه است. اگر شما هم مثل خیلیهای دیگر نمیدانید که در صورت بروز مشکل باید با تیم پشتیبانی شبکه تماس بگیرید یا پشتیبانی IT، توصیه میکنیم این مطلب را بخوانید.
در ادامه، پس از مروری کوتاه بر تعریف و وظایف پشتیبانی شبکه و پشتیبانی IT، تفاوت این دو را از جنبههای مختلف بررسی خواهیم کرد. اگر میخواهید به درک روشنی از تفاوت پشتیبانی شبکه با پشتیبانی IT دست پیدا کنید و در صورت بروز مشکل از خدمات مناسب بهرهمند شوید، حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
پشتیبانی IT و پشتیبانی شبکه چیست؟
علیرغم شباهتها و همپوشانی پشتیبانی IT و پشتیبانی شبکه، این دو حوزه از برخی جنبهها تفاوتهایی اساسی با یکدیگر دارند. بنابراین، پیش از آنکه به مقایسه این دو حوزه بپردازیم، بهتر است با تعریف آنها و وظایف و مسئولیتهای هریک بیشتر آشنا شویم. در ادامه، پس از ارائه تعریفی کوتاه از پشتیبانی IT و شبکه، حوزه اختیارات هر کدام را بهصورت خلاصه معرفی خواهیم کرد:
پشتیبانی شبکه چیست؟
پشتیبانی شبکه، وظیفه مراقبت دائمی از ستون فقرات دیجیتال کسبوکار شما را بر عهده دارند؛ یعنی همان زیرساختهایی که باعث میشوند همه سیستمها و دستگاهها بدون مشکل با هم در ارتباط باشند. کارشناسهای پشتیبانی شبکه، هماهنگی و عملکرد درست تجهیزاتی مثل کامپیوترها، پرینترها، روترها، سوئیچها، سیستمهای VoIP و حتی دوربینهای مداربسته را بررسی و مدیریت میکنند. بهعنوان بخشی از وظایف متخصصان پشتیبانی شبکه، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- طراحی، نصب و پیکربندی شبکههای کامپیوتری
- افزایش امنیت شبکه با کمک فایروالها و ابزارهای مقابله با تهدیدات
- شناسایی و رفع گلوگاههای شبکه برای بهبود کارایی
- ارتقا و گسترش زیرساخت شبکه بر اساس نیازهای کسبوکار
- تنظیم و مدیریت تجهیزات شبکه مانند روتر، سوئیچ و فایروال
درصورتیکه میخواهید از خدمات پشتیبانی شبکه اطلاعات بیشتری کسب کنید و یا اگر حس میکنید که به پشتیبانی شبکه نیاز دارید، اینجا کلیک کنید.
پشتیبانی IT چیست؟
خدمات پشتیبانی IT بهطور کلی حوزه گستردهتری را دربرمیگیرد. علاوه بر نظارت بر زیرساختهای فنی، نگهداری از اطلاعات، سیستمها و حتی آموزش کاربران در حیطه مسئولیتهای متخصصان پشتیبانی IT است. هدف اصلی این حوزه، اطمینان از عملکرد روان، امن و قابل اعتماد همه بخشهای فناوری اطلاعات در سازمان است. در زیر، مهمترین خدماتی را که تیم پشتیبانی IT میتواند به شما ارائه کند، معرفی کردهایم:
- بکاپگرفتن از اطلاعات و بازیابی دادههای ازدسترفته
- طراحی، راهاندازی و پشتیبانی از فضای ابری
- مدیریت امنیت اطلاعات و مقابله با تهدیدات سایبری
- سازماندهی و ذخیرهسازی امن دادهها
- آموزش کارکنان برای استفاده ایمن از سیستمها
- عیبیابی و رفع مشکلات سختافزاری و نرمافزاری
- تعمیر یا تعویض قطعات معیوب تجهیزات
- نصب، پیکربندی و بهروزرسانی دستگاهها و سیستمها
- پشتیبانی فنی از کاربران در کارهای روزمره مثل نصب نرمافزار یا بازیابی رمز
تفاوت پشتیبانی IT و پشتیبانی شبکه از جنبههای مختلف
اگرچه پشتیبانی شبکه و پشتیبانی IT بهظاهر شبیه یکدیگر هستند، اما در عمل تفاوتهای چشمگیری بین این دو حوزه وجود دارد. درک این تفاوتها به شما کمک میکند که بر اساس نیاز سازمانتان، از خدمات مناسبتری بهرهمند شوید. در ادامه، اصلیترین تفاوتهای پشتیبانی شبکه و IT را از جنبههای مختلف بررسی کردهایم:
حیطه مسئولیتها
کارشناسهای پشتیبانی شبکه عمدتا وظیفه نگهداری و مدیریت زیرساختهای ارتباطی را برعهده دارد و بر حفظ سلامت کلی شبکههای سازمانی، سرورها، سوئیچها، روترها و سایر تجهیزات تمرکز دارد. در عوض، پشتیبانی IT عموما روی مشکلات کاربران نهایی متمرکز است و هدف اصلی آن، رفع مشکلات روزمره آنها مانند ایرادات نرمافزاری، سختافزاری یا دسترسی به سیستمها است.
سطح دانش تخصصی
متخصصان پشتیبانی شبکه باید بر مفاهیم پیشرفتهای مثل پروتکلهای شبکه، تنظیمات امنیتی و سختافزارهای ارتباطی، تسلط بالایی داشتهباشند. در مقابل، ازآنجاییکه کارشناسهای IT عموما به مشکلات رایج سختافزاری، نرمافزاری و عملیاتی رسیدگی میکنند، به دانش عمومی نیاز دارند.
نحوه رسیدگی به مشکلات
همانطور که گفتیم، تیم پشتیبانی IT در خط مقدم پاسخگویی به مشکلات کاربران قرار دارد و برای آنکه اختلالی در فرایند کاری روزانه پرسنل ایجاد نشود، باید در سریعترین زمان ممکن به مشکلات رسیدگی و آنها را رفع کنند. اما کارشناسان پشتیبانی شبکه بهخاطر ماهیت زیرساختی وظایفشان،به زمان برای عیبیابی و حل مشکلات، برنامهریزی، ارتقاء و اصلاح ساختار شبکه دارند.
تنوع مهارتها و تخصصها
از نظر مسیر شغلی، حوزه پشتیبانی شبکه فرصت بیشتری را برای متخصصشدن در حوزههایی مثل امنیت شبکه، زیرساختهای بیسیم و مدیریت مراکز دادهها فراهم میکند. اما پشتیبانی IT حوزهای گستردهتر با وظایف متنوعتر را شامل میشود که از جمله آنها میتوانیم به کار با نرمافزارهای خاص، دستگاههای مختلف یا آموزش کاربران اشاره کنیم.
عنوانهای شغلی رایج
افرادی که در حوزه پشتیبانی شبکه فعالیت میکنند، عموما عناوینی مثل مدیر شبکه (Network Administrator)، مهندس شبکه (Network Engineer) یا مدیر ارشد زیرساخت (Network Manager) دارند. اما برای اعضای تیم پشتیبانی شبکه، با القابی مثل تکنسین پشتیبانی (Help Desk Technician)، کارشناس فنی (Technical Support Specialist) یا تحلیلگر پشتیبانی IT (IT Support Analyst) روبهرو میشویم.
کسبوکار شما به خدمات پشتیبانی شبکه نیاز دارد یا پشتیبانی IT؟
در اولین گام برای انتخاب حوزه مناسب، قبل از هر چیزی باید مشخص کنید که مشکلات و چالشهای اصلی کسبوکارتان چیست؟ اگر هدف رفع مشکلات سختافزاری و نرمافزاری، نصب برنامهها، بازیابی اطلاعات یا افزایش امنیت سیستمها باشد، باید از تیم پشتیبانی IT کمک بگیرید. اما اگر با مسائلی مثل اختلال در اتصال شبکه و کندی اینترنت مواجه هستید و یا تصمیم به ارتقا و طراحی زیرساخت شبکه گرفتهاید، تیم پشتیبانی شبکه پاسخگوی نیازهایتان خواهد بود.
البته نباید از این نکته غافل شوید که در برخی موارد، ترکیبی از هر دوی اینها، میتواند نتیجه بهمراتب بهتری بههمراه داشتهباشد. بعضی از شرکتهای ارائهدهنده نیز خدمات جامعی عرضه میکنند که هم حوزه پشتیبانی IT و هم پشتیبانی شبکه را دربرمیگیرد. بنابراین، اکیدا توصیه میکنیم که پیش از هر اقدامی، مشکلاتتان را خوب بررسی کرده و گزینهای را انتخاب کنید که بهطور کامل پاسخگوی مشکلات و اهداف فنی شما باشد.
سخن پایانی آیندهای مطمئن با پشتیبانی فنی درست!
باتوجهبه وابستگی همه کسبوکارها به زیرساختهای دیجیتال، بهرهمندی از پشتیبانی فنی مناسب میتواند ضامن موفقیت کسبوکار شما باشد. با درک درست تفاوت پشتیبانی شبکه و پشتیبانی فنی، دقیقا همان خدماتی را دریافت میکنید که برای مشکل فنیتان لازم است و در نتیجه، فرایندها و عملیاتهای کسبوکارتان، به بهترین شکل سروسامان پیدا میکنند. در این مطلب، سعی کردیم به سوال تفاوت پشتیبانی شبکه با پشتیبانی IT چیست پاسخ جامعی ارائه کرده و به شما کمک کنیم که با دیدی شفافتر برای استفاده از این خدمات تصمیمگیری کنید.