خدمات کترینگ حوزهای گسترده و برجسته در خدمات غذایی است که تلاش میکند این دو هدف را محقق کند. بیایید ببینیم کترینگ چیست؟ چه انواعی دارد و به چه تجهیزاتی نیازمند است. جایی که از تدارک غذا میگوییم اما حرفی از رستوران نمیزنیم! با ما همراه باشید.
کترینگ چیست؟
کترینگ چیست؟ به مجموعه خدمات تهیه حرفهای غذا و نوشیدنی و سپس بستهبندی، حمل و تحویل در محل، خدمات کترینگ گفته میشود. این خدمات میتواند به مشتریان انفرادی اختصاص یابد یا برای مراسم، جلسات، همایشها، جشنها و گردهماییها با تعداد بالا طراحی شود. هدف اصلی، آمادهسازی حجم زیاد غذا با حفظ کیفیت، چیدمان حرفهای و سرو بهموقع است که میتواند رمز موفقیت چنین کسبوکاری نیز باشد.
ماهیت کترینگ چیست؟ چه تفاوتی با رستوران دارد؟ تفاوت کترینگ با رستوران در این است که رستوران فضایی برای صرف غذا در محل دارد. این در حالی است که کترینگ بهطور عمده «غذا برای بردن» یا «سرو در محل رویداد» ارائه میدهد. بنابراین نباید از یک خدمات کترینگ انتظار داشته باشید که فضایی برای سرو در اختیار شما بگذارد. درمورد رستوران، این مشتری است که به آن مراجعه میکند اما کترینگ سفارشها را نزد مشتری میبرد.
کترینگ غذا چیست؟
حال با جزئیات بیشتری به این پرسش پاسخ میدهیم که کترینگ غذا چیست. منظور از کترینگ غذا خدمات تهیه غذا شامل آمادهسازی انواع پیشغذا، غذای اصلی، دسر و نوشیدنی است. همه این موارد معمولا در منویی طراحیشده بر اساس برخی معیارها مانند تعداد مهمان، تاریخ مراسم، محل سرو، بودجه و … به مشتریان ارائه میشود. کترینگ غذا میتواند شامل موارد زیر باشد:
- منوی شرکتی برای ناهار و شام همایشها
- منوی مراسم (عروسی، تولد، خاکسپاری، اجتماعات و …)
- منوی خانگی (برای جشنها و میهمانیهای کوچک، برای افراد خانواده و نیز سفارشات فردی)
- منوی بیمارستانی یا صنعتی برای مراکز و کارخانهها
- خدمات قابل ارائه در مراکز هوایی، ریلی یا هتلی
دریافت سفارش در کترینگ هم میتواند با بستن یک قرارداد ویژه یک رویداد یا دورههای خاص (ماهانه، فصلی، سالانه) باشد و هم به صورت روزانه صورت گیرد. همچنین میتوان دریافت سفارش را به صورت حضوری، تلفنی، آنلاین و … انجام داد.
انواع کترینگ
برخی کترینگها ترجیح میدهند فعالیت خود را در چارچوب خاصی قرار دهند. به این ترتیب میتوانند روی یک حوزه خاص برای بازاریابی تمرکز کنند. همچنین میتوانند فرایند تهیه و مدیریت مواد اولیه، لوازم کار و ظروف بیرون بر را نظم مشخصی بخشند. برای مثال خواهند دانست ظرف یکبار مصرف چند قسمتی برای کارشان مناسبتر است یا ظروف معمولی برای یکجا ریختن غذا. حال ببینیم انواع کترینگ چیست؟
کترینگ شرکتی
خدمات این کترینگ ویژه جلسات، سمینار، کارگاه و وعدههای روزمره کارکنان سازمانها و شرکتهاست. منوی این کترینگ معمولاً شامل غذاهای متنوع با گزینههایی برای رژیمهای خاص است. در ارائه خدمات این کترینک کیفیت، نظم و زمانبندی صحیح برای جلوگیری از اختلال در برنامههای کاری اهمیت دارد.
برای وعدههای روزمره کارکنان معمولا منوی متنوعی وجود دارد و امکان انتخاب غذا از طریق پنلهای آنلاین یا اپلیکیشن فراهم میشود. سلف و بوفه دانشگاهها نیز از چنین امکاناتی برای ارائه غذا به دانشجویان استفاده میکنند.
کترینگ مراسم و مجالس
خدمات این نوع کترینگ شامل انواع مراسم عروسی، تولد، جشنهای خانوادگی یا مذهبی و … میشود. غذاها، دسرها و نوشیدنیها با دقت زیاد طبق تم و خواسته مشتری طراحی میشوند و گاهی شامل نیروی پذیرایی و چیدمان هم هستند.
منوی این کترینگها بسیار متنوع و گسترده است و انواع غذاهای ایرانی، فرنگی، گیاهی، رژیمی، فینگرفودها، پیشغذاها، دسرها و نوشیدنیها را شامل میشود. باتوجه به نوع خدمات و گستردگی سفارشها، انواع ظرف یکبار مصرف کترینگی برای این نوع خدمات کاربرد دارند. استفاده از ظروف شیک با دیزاین مناسب مجالس یکی از نکات کلیدی است.
کترینگ خانگی و رویدادهای خصوصی
خدمات این نوع از انواع کترینگ مناسب جشنها، دورهمیها، سالگردها و مناسبتهای دوستانه با حجم کمتر است. باتوجه به بازار هدف، انعطاف منو و شرایط آسانتر از نظر ارسال و خدمات برای جذب و حفظ مشتریان اهمیت دارد. منوی این نوع کترینگ معمولا شامل غذاهای خانگی و سنتی میشود. با این حال امکان گسترش منو تا حدی که غذاهای رژیمی، گیاهی یا مناسب کودکان را در بر بگیرد، وجود دارد.
نکته مثبت دیگری که این نوع کترینگ دارد امکان راهاندازی با سرمایه کم و فضای کوچک است. همچنین برای فروش میتوان روی اپلیکیشنها و پنلهای فروش آنلاین و نیز فروش محلی حساب کرد.
کترینگ صنعتی و سازمانی
مخصوص کارخانهها، بیمارستانها، مدارس و دانشگاههاست. مهمترین ویژگی آن تهیه غذای سالم، اقتصادی، بهداشتی و مداوم برای گروههای بزرگ جمعیتی است. ظرف یکبار مصرف دو خانه یا چندقسمتی برای این کترینگ پرکاربرد است. خدمات کترینگ صنعتی و سازمانی از نظر پشتیبانی نقش مهمی در راندمان افراد دارد. بنابراین کیفیت تهیه غذا و حمل آن بسیار مهم است.
در میان انواع کترینگ ویژگیهای خاص این کترینگ چیست؟ این نوع کترینگ باید ظرفیت بسیار بالایی داشته باشد زیرا ممکن است انتظار تهیه غذای روزانه برای صدها یا هزاران نفر از آن برود . با توجه به حجم زیاد غذا تجهیزات پخت، حمل و سرو غذا باید صنعتی و تخصصی باشد.
کترینگ هوایی و ریلی
خدمات غذا برای مسافران هواپیما و قطار محدودیتهایی دارد. از این محدودیتها میتوان به حجم بار و حفظ کیفیت در مسیر اشاره کرد. نوع کترینگ هوایی با ریلی متفاوت است.
کترینگ هوایی
- غذاهای کترینگ هوایی مناسب شرایط خاص پرواز هستند.
- این غذاها سرد و نیمهآماده یا به صورت کنسرو هستند.
- منوی کترینگ هوایی محدود است و شامل غذاهای سبک و دسرهای ساده میشود.
- نوشیدنیها بستهبندیشده هستند.
- رعایت بهداشت و ایمنی برای آنکه غذا کیفیت خود را در ارتفاع حفظ کند، ضرورت دارد.
کترینگ ریلی
- غذاهایی که در قطار سرو میشوند، محدودیتهای هواپیما را ندارند و میتوانند گرم باشند.
- منو تنوع بیشتری دارد و میتواند شامل خورشتها یا کبابها با برنج باشد. همچنین تنوع نوشیدنیها نیز میتواند بیشتر باشد.
- بستهبندی مناسب غذاها برای حفظ تازگی و بهداشت غذا مهم است.
تفاوت کترینگ با رستوران
میخواهیم ببینیم تفاوت رستوران با کترینگ چیست؟ چند مورد تفاوت مهم بین این دو وجود دارد:
- محل سرو: همانطور که پیشتر هم در تعریف کترینگ گفتیم روشنترین تفاوت کترینگ و رستوران نوع فضاست. رستوران دارای سالن اختصاصی برای سرو حضوری است، اما کترینگها غذا را در مکانهای مختلف و غالباً خارج از محل تهیه برای مشتریان میفرستند.
- حجم و زمان پخت: رستورانها معمولاً سفارشها را در لحظه میگیرند و بر اساس آنها غذا را میپزند. در حالی که کترینگها سفارشها را از قبل و عمدتاً در حجم بالا آماده میکنند.
- نوع تجهیزات: تجهیزات رستوران مخصوص پخت و سرو در همان محل رستوران هستند. ولی کترینگها نیازمند تجهیزات قابل حمل، گرمنگهدار و بستهبندی هستند. برای مثال ظرف سالاد سزار در رستوران میتواند یک کاسه سرامیکی بزرگ و سنگین باشد. درحالی که کترینگ باید از ظرف یکبار مصرف که سبک، نشکن و قابل حمل است استفاده کند.
- ظروف مصرفی: در رستوران معمولاً از ظروف دائمی استفاده میشود، ولی کار کترینگ بهشدت بر ظروف یکبار مصرف تکیه دارد.
- هزینه: بهطور معمول، کترینگ با حذف فضای فیزیکی سرو (چنانکه در رستوران هست) و سرو سریعتر، هزینه کمتری دارد.
تجهیزات کترینگ
در کترینگها، تجهیزات باید خصوصیت قابلحمل، حجمپذیری و حفظ کیفیت غذا تا زمان سرو را داشته باشند. تجهیزات به دستههای گوناگون تقسیم میشوند. این دستهها شامل تجهیزات آمادهسازی، تجهیزات حمل، سرویسدهی و بستهبندی، نظافت و ایمنی است.
آمادهسازی
تجهیزات آماده سازی در کترینگ غذا چیست؟ مهمترینها اجاق گاز صنعتی، فر صنعتی، سرخکن، گریل، خردکن، میکسر و مخلوطکن صنعتی، یخچال و فضای نگهداری هستند.
حمل و حفظ دما
بخش مهمی از کار کترینگ غذا به این تجهیزات بستگی دارد. کانترهای سرد/گرم پرتابل، ترولی یا چرخ غذا (food trolley)، ظروف بنماری و گرمکن از تجهیزات ضروری برای انواع کترینگ محسوب میشوند.
سرویسدهی و بستهبندی
رمز موفقیت کترینگ چیست؟ بخشی از آن نیروی کار فوقالعاده حرفهای و کاربلد است که در کنار استفاده از تجهیزات حرفهای و تخصصی میتواند موفقیت انواع کترینگ غذا را رقم بزند.
و اما تجهیزات بستهبندی شامل چیست؟ انواع ظروف یکبار مصرف و بیرون بر چنانچه کیفیت مطلوبی داشته باشند، میتوانند بهترین رساننده پیام به مشتری باشند. ضروری است که انواع ظروف غذای اصلی، ظرف سالاد یکبار مصرف، ظروف مخصوص پیشغذا و دسر، لیوانهای نوشیدنی، نی، قاشق و چنگال و … از عالیترین کیفیتها انتخاب شوند.
نظافت و ایمنی
بخش تکمیلی و مهم تجهیزات کترینگ به نظافت و ایمنی مربوط است. برای این دو منظور تجهیزات ذیل مورد نیاز است:
- ماشین ظرفشویی صنعتی
- سینکهای بزرگ استیل چندلنگه
- برس و اسکاچ صنعتی
- شویندههای تخصصی و مواد ضدعفونی کننده
- سطلهای تفکیکی و تجهیزات تخلیه روزانه زباله
- جاروبرقی صنعتی و تیهای مخصوص برای کفشویی
- دستگاه ضدعفونی کننده با قابلیت استفاده از بخار و مواد شیمیایی برای ظروف و ابزارها
- سمپاشی و درزگیری مناسب برای دفع حیوانات و حشرات
- کپسول آتشنشانی مخصوص اطفای حریق آشپزخانه
- سیستم اطفای حریق خودکار ازجمله دتکتور دود، آژیر و آبپاش خودکار
- کفپوش و کفش ضدلغزش
- تابلوهای هشدار مانند «خطر برقگرفتگی»، «سطح مرطوب»، «خطر سوختگی» و …
- لباس کار، عینک و دستکشهای ایمنی مخصوص مانند دستکش فلزی برای کار با خردکن و چرخ گوشت
- سیستم برقکشی ایمن با کلید و پریزهای ضدآب
- تهویه صنعتی برای گردش مناسب هوا و خروج بخار و دود
بستهبندی در کترینگها چگونه است؟
بستهبندی مناسب، تضمینکننده سالمماندن غذا، جلوگیری از نشت مایعات، کنترل دما و در کل حفظ کیفیت غذا تا لحظه سرو است:
- ظروف یکبار مصرف چند خانه برای جداسازی مواد غذایی گرم/سرد، پلو/خورشت، پیشغذاها و دورچینها.
- ظروف مخصوص انواع سالاد مانند سالاد سزار، سالاد کلم، سالاد فصل و… که دیزاین سالاد را در کنار کیفیت آن حفظ کند.
- ظروف مخصوص پیشغذاها و کنارغذاها (مانند ماست، زیتون پرورده، سس مخصوص، ترشی و…).
- استفاده از جعبهها، کیسهها و پوششها برای حفظ هرچه بیشتر دما و کیفیت.
- سینیهای بنماری برای نگهداری غذاهای گرم در محل اجرای مراسم.
- بستهبندیهای پیچی و درپوشدار برای نوشیدنی و دسر.
همچنین رعایت استانداردهای بستهبندی بهداشتی مانند استفاده از خدمات شستوشوی صنعتی و بستهبندی اولیه در محیطهای استریل بسیار مهم است.
خرید ظروف یکبار مصرف کترینگی از گودپک استور
کترینگ به معنی ارائه خدمات تهیه، بستهبندی، حمل و سرو غذا برای انواع رویدادها خارج از محیط رستوران است؛ این خدمات در انواع مختلفی مانند کترینگ شرکتی، مراسمی، خانگی، صنعتی، هوایی و ریلی ارائه میشوند. تجهیزات کترینگ باید سبک، قابل حمل و مناسب برای حفظ دما و کیفیت غذا باشند. همچنین بستهبندی در کترینگ معمولا با استفاده از ظروف یکبار مصرف چند قسمتی، ظروف مخصوص سالاد و سینیهای بنماری انجام میشود. تفاوت اصلی کترینگ با رستوران در محل سرو، حجم تولید، نوع تجهیزات و قیمت تمامشده است.
اگر به دنبال خرید ظروف استاندارد و حرفهای برای کترینگ هستید، گودپک استور با تنوع بالا و کیفیت تضمینشده، انتخابی مطمئن برای شماست. این مجموعه طبق منوی کترینگ شما برای خرید ظرف به شما مشاوره هم میدهد. پس پیشنهاد میکنیم، همین حالا ظروف مورد نیازتان را از گودپک استور تهیه کنید و تجربهای حرفهای در ارائه غذا داشته باشید.