وبا یک بیماری باکتریایی است که معمولاً از طریق آب آلوده پخش می شود. با بخش سلامت دانشجو اینترنشنال با ما باشید.
وبا باعث اسهال شدید و کم آبی بدن می شود. بدون درمان، وبا حتی در افراد قبلاً سالم می تواند در طی چند ساعت کشنده باشد
فاضلاب مدرن و تصفیه آب تقریباً وبا را در کشورهای صنعتی از بین برده است. اما وبا هنوز در آفریقا ، جنوب شرقی آسیا و هائیتی وجود دارد. خطر بیماری همه گیر وبا در هنگام فقر ، جنگ یا بلایای طبیعی مردم را وادار می کند تا بدون بهداشت کافی در شرایط شلوغ زندگی کنند
وبا به راحتی درمان می شود. از مرگ ناشی از کم آبی شدید می توان با یک محلول مجدد هیدراتاسیون ساده و ارزان جلوگیری کرد.
علائم
بیشتر افراد در معرض باکتری وبا (وبا وبا) بیمار نمی شوند و نمی دانند که آنها آلوده شده اند. اما از آنجا که آنها به مدت هفت تا 14 روز باکتری های وبا را در مدفوع خود ریختند ، هنوز هم می توانند دیگران را از طریق آب آلوده آلوده کنند
بیشتر موارد وبا که باعث ایجاد علائم می شوند باعث ایجاد اسهال خفیف یا متوسط می شوند که معمولاً جدا از اسهال ناشی از سایر مشکلات دشوار است. برخی دیگر علائم و نشانه های جدی تر وبا را معمولاً طی چند روز از عفونت ایجاد می کنند
علائم عفونت وبا می تواند شامل موارد زیر باشد
اسهال: اسهال مربوط به وبا به طور ناگهانی روشن می شود و می تواند به سرعت باعث از بین رفتن مایعات خطرناک شود – به اندازه کوارت (حدود 1 لیتر) در ساعت. اسهال ناشی از وبا اغلب ظاهری کم رنگ و شیری دارد که شبیه آب است که برنج در آن شستشو داده شده است
تهوع و استفراغ: استفراغ به ویژه در مراحل اولیه وبا اتفاق می افتد و می تواند ساعت ها دوام بیاورد
کم آبی کم آبی بدن می تواند طی چند ساعت پس از شروع علائم وبا از خفیف تا شدید ایجاد شود. از دست دادن 10 ٪ یا بیشتر از وزن بدن نشانگر کم آبی بدن است
علائم و نشانه های کم آبی بدن وبا شامل تحریک پذیری ، خستگی ، چشم های خشک، خشکی دهان ، تشنگی شدید ، پوست خشک و ترک خورده است که در هنگام کمبود ادرار ، فشار خون پایین و یک ضربان قلب نامنظم و آهسته است.
کمبود آب بدن می تواند منجر به از بین رفتن سریع مواد معدنی در خون شما شود که تعادل مایعات در بدن شما را حفظ می کند. به این عدم تعادل الکترولیت گفته می شود
گرفتگی عضلات: این علامت ناشی از از دست دادن سریع نمک مانند سدیم ، کلرید و پتاسیم است
شوکه شدن: این یکی از جدی ترین عوارض کم آبی است. این اتفاق می افتد که حجم خون پایین باعث کاهش فشار خون و افت میزان اکسیژن در بدن شما شود. در صورت عدم درمان ، شوک شدید هیپوولمیک می تواند در عرض چند دقیقه باعث مرگ شود.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید
خطر وبا در کشورهای صنعتی اندک است. حتی در مناطقی که وجود دارد ، اگر از توصیه های ایمنی مواد غذایی پیروی کنید ، احتمالاً آلوده نخواهید شد. با این وجود ، موارد وبا در سراسر جهان رخ می دهد. اگر بعد از مراجعه به منطقه ای با وبای فعال ، اسهال شدید ایجاد شد، به پزشک خود مراجعه کنید
اگر اسهال دارید ، به ویژه اسهال شدید ، و فکر کنید ممکن است در معرض وبا قرار داشته باشید ، بلافاصله به دنبال درمان باشید. کم آبی بدن یک علامت اورژانسی پزشکی است که نیاز به مراقبت فوری دارد.
دلایل ابتلا
ویروسی به نام Vibrio Cholerae باعث عفونت وبا می شود. اثرات کشنده این بیماری نتیجه سموم باکتری ها در روده کوچک است. این سم باعث می شود بدن مقادیر زیادی از آب را ترشح کند و منجر به اسهال و از بین رفتن سریع مایعات و نمک ها شود (الکترولیت)
باکتری های وبا ممکن است در همه افرادی که در معرض آنها قرار دارند ، بیماری ایجاد نکند ، اما هنوز هم باکتری ها را در مدفوع خود عبور می دهند ، که می تواند مواد غذایی و آب را آلوده کند
منابع آب آلوده منبع اصلی عفونت وبا است. باکتری را می توان در سطح یا آب چاه، چاههای عمومی آلوده منابع مکرر شیوع وبا در مقیاس بزرگ هستند. افرادی که در شرایط شلوغ و بدون بهداشت کافی زندگی می کنند به ویژه در معرض خطر هستند
غذای دریایی: خوردن غذاهای دریایی خام یا پخته نشده ، به ویژه صدف ، که از مکان های خاصی حاصل می شود می تواند شما را در معرض باکتری های وبا قرار دهد. جدیدترین موارد وبا در ایالات متحده از خلیج مکزیک در غذاهای دریایی ردیابی شده است
میوه های کثیف و سبزیجات خام: میوه ها و سبزیجات خام و بدون رنگ منبع مکرر عفونت وبا در مناطقی است که وبا وجود دارد. در کشورهای در حال توسعه ، کودهای کودهای غیرقانونی یا آب آبیاری حاوی فاضلاب خام می توانند محصولات را در این زمینه آلوده کنند
دانه ها. در مناطقی که وبا گسترده است ، دانه هایی مانند برنج و ارزن که بعد از پخت و پز آلوده می شوند و برای چند ساعت در دمای اتاق نگهداری می شوند می توانند باکتری های وبا رشد کنند
صدف خام یا پخته نشده: اگرچه کشورهای صنعتی دیگر شیوع وبا در مقیاس بزرگ ندارند ، خوردن صدف از آبهایی که برای داشتن باکتری ها شناخته شده است ، خطر شما را به شدت افزایش می دهد
عوامل خطر
همه به استثنای نوزادانی که از مادران پرستاری که قبلاً وبا داشتند ، از وبا مستعد هستند. با این وجود ، برخی از عوامل می توانند شما را در برابر این بیماری آسیب پذیرتر کنند یا احتمالاً علائم و نشانه های شدید داشته باشند
عوامل خطر وبا شامل موارد زیر است
شرایط بهداشتی ضعیف: وبا به احتمال زیاد در شرایطی شکوفا می شود که یک محیط بهداشتی – از جمله آبرسانی ایمن – حفظ آن دشوار است. چنین شرایطی برای اردوگاه های پناهندگان ، کشورهای فقیر و مناطقی که به قحطی ، جنگ یا بلایای طبیعی مبتلا می شوند ، مشترک است
اسید معده کاهش یافته یا وجود ندارد: باکتری های وبا نمی توانند در یک محیط اسیدی زنده بمانند و اسید معده معمولی اغلب به عنوان دفاع در برابر عفونت عمل می کند. اما افرادی که میزان کم اسید معده دارند – مانند کودکان ، بزرگسالان مسن و افرادی که آنتی اسیدها را مصرف می کنند ، H 2 مسدود کننده یا مهار کننده های پمپ پروتون – از این محافظت برخوردار نیستند ، بنابراین در معرض خطر وبا هستند
قرار گرفتن در معرض خانوار مبتلا: اگر با شخصی که این بیماری را دارد زندگی می کنید ، در معرض خطر وبا قرار دارید
نوع O خون. به دلایلی که کاملاً مشخص نیست ، افراد مبتلا به خون نوع O دو برابر بیشتر در مقایسه با افراد مبتلا به سایر خون ها وبا هستند.
عوارض
وبا می تواند به سرعت کشنده شود. در شدیدترین موارد ، از دست دادن سریع مقادیر زیاد مایعات و الکترولیت ها می تواند طی چند ساعت منجر به مرگ شود. در شرایط کمتر شدید ، افرادی که تحت درمان قرار نمی گیرند می توانند در اثر کمبود آب بدن و ساعات شوک تا روزها پس از اولین علائم وبا ظاهر شوند
اگرچه شوک و کم آبی بدن جزو بدترین عوارض وبا است ، اما مشکلات دیگری نیز ممکن است رخ دهد ، مانند
قند خون پایین (هیپوگلیسمی): مقادیر خطرناک قند خون (گلوکز) – منبع اصلی انرژی بدن – ممکن است در صورت بیمار شدن افراد برای خوردن زیاد رخ دهد. کودکان در معرض خطر این عارضه هستند که می تواند باعث تشنج ، ناخودآگاه و حتی مرگ شود
سطح پتاسیم پایین: افراد مبتلا به وبا مقادیر زیادی مواد معدنی از جمله پتاسیم را در مدفوع خود از دست می دهند. سطح پتاسیم بسیار کم در عملکرد قلب و عصب تداخل دارد و تهدید کننده زندگی است
نارسایی کلیه: هنگامی که کلیه ها توانایی فیلتر خود را از دست می دهند ، مقادیر اضافی مایعات ، برخی از الکترولیت ها و ضایعات در بدن ایجاد می شوند – یک بیماری بالقوه تهدید کننده زندگی. در افراد مبتلا به وبا ، نارسایی کلیه اغلب با شوک همراه است
جلوگیری
اگر به مناطقی که وبا دارند سفر می کنید ، اگر این اقدامات احتیاطی را دنبال کنید ، خطر انقباض این بیماری بسیار کم است
دستان خود را با صابون و آب به طور مکرر بشویید ، به خصوص بعد از استفاده از توالت و قبل از تهیه غذا. صابون را مالش دهید ، حداقل 15 ثانیه قبل از شستشو ، دستهای مرطوب را با هم خیس کنید. اگر صابون و آب در دسترس نیست ، از ضد عفونی کننده دست مبتنی بر الکل استفاده کنید
فقط آب ایمن ، از جمله آب بطری یا آب جوشانده یا ضد عفونی شده خود را بنوشید. حتی برای مسواک زدن دندان های خود از آب بطری استفاده کنید
نوشیدنی های گرم به طور کلی مانند نوشیدنی های کنسرو شده یا بطری ایمن هستند ، اما قبل از باز کردن آنها ، بیرون را پاک کنید. یخ را به نوشیدنی های خود اضافه نکنید ، مگر اینکه خودتان را با استفاده از آب سالم ساخته باشید
غذایی را که کاملاً پخته شده و گرم است بخورید و در صورت امکان از غذاهای فروشنده خیابانی خودداری کنید. اگر یک وعده غذایی را از یک فروشنده خیابانی خریداری می کنید ، حتماً در حضور خود پخته شده و داغ سرو کنید
از سوشی و همچنین ماهی و غذاهای دریایی خام یا به طور نامناسب پخته شده خودداری کنید
به میوه ها و سبزیجات که می توانید خود را پوست بگیرید ، مانند موز ، پرتقال و آووکادو بچسبید. از سالادها و میوه هایی که نمی توان آنها را لایه برداری کرد ، مانند انگور و انواع توت ها دور شوید
واکسن وبا
برای بزرگسالانی که از ایالات متحده به مناطقی که تحت تأثیر وبا قرار دارند سفر می کنند ، واکسنی به نام Vaxchora در ایالات متحده موجود است. این دوز مایع است که حداقل 10 روز قبل از سفر از طریق دهان گرفته می شود
چندین کشور دیگر نیز واکسن شفاهی ارائه می دهند. برای اطلاعات بیشتر در مورد این واکسن ها با پزشک یا دفتر محلی بهداشت عمومی تماس بگیرید. حتی با استفاده از واکسن ، مهم است که اقدامات احتیاطی فوق را برای جلوگیری از وبا انجام دهید.