آشنایی با مفهوم حلال
گواهینامه حلال که عمدتاً از حوزه مواد غذایی آغاز شده است، در حال گسترش به سایر زمینه های مختلف از جمله افزودنی های غذایی (مواد تشکیل دهنده)، نوشیدنی ها، آرایشی و بهداشتی، غذاهای کاربردی بهداشتی، دارو، نیازهای روزانه، گردشگری، تدارکات و غیره است.
برای اخذ ایزو معتبر و گواهینامه حلال، مجموعه ایزوسیستم درسال 98 و 99 در سطح کشوری در رتبه اول قرار داشته و میتوانید بهصورت تلفنی برای دریافت اقدام کنید.
در اسلام، مفاهیم حلال و حرام بر اساس آموزه های قرآن کریم و احادیث است. کتاب مقدس اسلام در مورد حلال و حرام می فرماید:«ای مردم از آنچه در زمین است حلال و پاکیزه بخورید و از گام های شیطان پیروی نکنید که او برای شما دشمنی آشکار است.»
حلال به چه معناست؟
حلال برگرفته از زبان عربی است و به معنی “مجاز” است. قرآن کریم غذا، کالاها و خدمات را در دسته های مختلف از جمله “حلال” (مجاز) یا “حرام” (ممنوع) طبقه بندی می کند. برای پیروی از این قانون، برای مصرف کنندگان ضروری است که تشخیص دهند محصولی که در خرده فروشی می خرند طبق قوانین اسلام تولید شده است یا خیر؟ برچسب زدن مواد غذایی تنها درصورت امکان حلال بودن محصولات در کل فرآیند تولید و تجارت مواد اولیه، امکان پذیر است.
حلال سبک زندگی مسلمانان است و تنها به رژیم غذایی محدود نمی شود، بلکه شامل گفتار، پوشش و رفتار اجتماعی نیز می شود.
انتظار میرود بازار حلال در آینده قابل پیشبینی به رشد و گسترش سریع خود ادامه دهد. گواهی حلال برای مسلمانان اختیاری نیست و برای صادرات به بازارهای حلال الزامی است.
مراحل صدور گواهینامه حلال
منابع متعددی وجود دارد که از طریق آن ها یک شرکت می تواند گواهی حلال را دریافت کند. در اینجا فرایند صدور گواهی حلال برای تولید کننده را به صورت کلی مرور می کنیم:
- اطلاعات محصول و اسناد پشتیبانی، از جمله جزئیات مواد تشکیل دهنده محصولات خود را جمع آوری کنید.
- درخواست صدور گواهی حلال را ارسال کنید و هزینه های درخواست را بپردازید.
- منتظر بمانید تا بازرسان با شما تماس بگیرند.
- اطمینان حاصل کنید که ذخیره سازی، آماده سازی، بسته بندی و کالاهای نهایی شما در مکان های ذخیره سازی با پروتکل حلال مطابقت دارد.
- حسابرسان برای بررسی امکانات شما برنامه ریزی خواهند کرد. پس از معاینه، آن ها گزارشی را همراه با پیشنهادات و توصیه هایی برای عملیات و امکانات شما می نویسند.
- اطلاعات شما توسط پنل گواهی حلال بررسی می شود. در صورت رضایت، توافق نامه منعقد خواهد شد.
- پس از امضای قرارداد و پرداخت هزینه های اضافی، گواهی حلال به محصولات واجد شرایط اعطا می شود.
اصطلاحات و تعاریف در استاندارد حلال
آشنایی با چند نمونه از اصطلاحات و تعاریفی که در متن استاندارد حلال آمده در درک بهتر آن به شما کمک میکند:
غذای حلال
غذای حلال، غذای سالمی است که اجازه مصرف آن مطابق با احکام شریعت اسلامی داده شده است و باید عاری از هرگونه عناصر حرام و نجس باشد.
شیوه تولید مطلوب
به عملکردی متناسب با الزامات بهداشت پرسنل و ساختمان بهمنظور تضمین ایمنی و سلامت محصول، شیوه تولید مطلوب میگویند.
شیوه بهداشتی مطلوب
تدابیر در نظر گرفته شده در مراحل زنجیره غذا جهت اطمینان از سلامت غذا برای مصرف را بررسی میکند.
غذای اصلاحشدهی ژنتیکی
خوراکیها و آشامیدنیهایی که شامل محصولاتی با کیفیت اصلاح شده از لحاظ ژنتیکی هستند را غذای اصلاحشدهی ژنتیکی مینامند.
چرا باید گواهینامه حلال را اخذ کنیم؟
- تقاضای بسیار زیادی برای محصولات تایید شده با نشان حلال
- قادر به ورود به کشورها با الزامات مورد نیاز Halal
- افزایش ارزش محصول
- افزایش اعتماد مصرف کنندگان و پذیرش در میان مخاطبین مسلمان در سراسر جهان
- به دست آوردن یک مزیت رقابتی نسبت به دیگر رقبا
- تضمین کیفیت، بهداشت، و رعایت ایمنی
- اجباری بودن نشان حلال برای مسلمانان
- پایبند بودن کل زنجیره فرآیند تولید به استانداردهای حلال
موارد استفاده از نشان حلال
- محصولاتی که باعت مستی میشود و یا در تولید آن ها از مواد مستی آور استفاده شده است.
- غذاهایی که برای تولیدشان از موادی که منشاء حیوانی دارند استفاده شده است.
- تولیداتی که در هنگام فرآوریشان امکان دارد با مانی نجس سرو کار داشته باشند و به طروقی آلوده شوند.
- موادی که امکان دارد در حین فرآوری به محصولاتی نجس بدل شوند.